Projecte GNU

Mascota de GNU (logotip), per Aurelio A. Heckert[1] (derivat d'una versió més detallada d'Etienne Suvasa)[2]

El Projecte GNU[3] és un projecte de programari lliure presentat el 27 de setembre de 1983 per Richard Stallman al MIT. L'objectiu del projecte de col·laboració en massa és donar total llibertat i control als usuaris en l'ús dels seus computadors i dispositius proporcionant programari basat en els següents drets: els usuaris són lliures de fer servir el programari, compartir-ho (copiar, distribuir), estudiar-lo i modificar-lo. El programari de GNU garanteix aquestes llibertats legalment amb les seves llicències.

Per tal de garantir que tot el programari d'un computador dona als seus usuaris totes les llibertats (ús, distribució, estudi, modificació), fins i tot la part més fonamental i important, el sistema operatiu, es necessitava que tot el programari fos lliure. Segons el seu manifest, l'objectiu de crear aquest projecte fou construir un sistema operatiu lliure i, si fos possible, tan útil com el que normalment ve amb un sistema Unix de manera que pogués funcionar sense programari privatiu. Stallman decidí anomenar aquest sistema operatiu GNU (un acrònim recursiu que significa "GNU no és Unix"), basant el seu disseny en el de Unix, un sistema operatiu propietari.[4] El desenvolupament es va iniciar el gener de 1984. L'any 1991 aparegué el nucli Linux, desenvolupat fora del Projecte GNU per Linus Torvalds, i al desembre de 1992 va estar disponible sota versió 2 de la GNU General Public License.[5] Combinat amb les utilitats de sistema operatiu ja desenvolupades pel Projecte GNU, va permetre el primer sistema operatiu lliure conegut com a Linux o GNU/Linux.

El treball actual del projecte inclou el desenvolupament de programari, la sensibilització, campanyes polítiques i la distribució de nou material.

  1. «Un cap de GNU amb més contrast». gnu.org. [Consulta: 10 desembre 2015].
  2. «Un cap de GNU». gnu.org. [Consulta: 10 desembre 2015].
  3. «Què és GNU?». gnu.org. [Consulta: 10 desembre 2015].
  4. «El manifest GNU». gnu.org. [Consulta: 10 desembre 2015].
  5. Linus Benedict Torvalds. «What would you like to see most in minix?» (en anglès), 25-08-1991. [Consulta: 10 desembre 2015].[Enllaç no actiu]

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search